Η λίστα ιστολογίων μου

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

ΜΑΣΚΕΣ - ΜΑΣΚΕΣ


 

Μια ταινία : Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΝΑΡΑΓΙΑΜΑ  1983

Γιαπωνέζικη ταινία, σκηνοθεσία Σοέι Ιμαμούρα

Στα τέλη του περασμένου αιώνα, η εβδομηντάχρονη Ορίν, αφού τακτοποιεί τις οικογενειακές της υποθέσεις, φεύγει για να πεθάνει στο βουνό Ναραγιάμα, σύμφωνα με το έθιμο του χωριού, που απαιτεί, οι γέροι ν' αυτοθυσιάζονται για να μην είναι βάρος στις φτωχικές οικογένειές τους.

Όπως λοιπόν ανακοινώνει στην αρχή του έργου ο μασκοφόρος θεατράνθρωπος, η ταινία εξιστορεί μια περίπτωση του εθίμου του obasute, όπου οι ηλικιωμένοι στα χωριά, όταν έφθαναν τα 70, έπρεπε οικειοθελώς να αποσυρθούν στη κορυφή του βουνού Narayama και να πεθάνουν εκεί, δίχως να συνεχίζουν να επιβαρύνουν τα παιδιά τους .Η γερασμένη Orin προσπαθεί να απαλλάξει τα παιδιά της από το βάρος που αυτά υφίστανται. Δεν πρόκειται όμως μόνο για το οικονομικό άχθος της τροφής που καταναλώνει αλλά για το εθιμικό του οποίου η δεσμευτικότητα θα πρέπει να τηρηθεί μέσα από την ίδια την οικογένεια. Η Orin βασανίζεται από την ίδια της τη λειτουργικότητα. Διατηρεί ακόμα τα 33 της δόντια και μόνο αν μείνει με 28 αλλάζει κοινωνική ταξινόμηση και της είναι πλέον επιτρεπτό από το συμβούλιο του χωριού να αναχωρήσει προς και της είναι πλέον επιτρεπτό από το συμβούλιο του χωριού να αναχωρήσει προς το βουνό.

Ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Περικλή Κοροβέση  ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ.

Μια σειρά από ελπίδες φύτρωσαν στο κελί μου…..

Στο χέρι μου είναι να χτυπήσω την πόρτα και να τους πώ ‘’ Βγάλτε με , έχετε δίκιο είστε καλοί , μετάνιωσα ‘’ . Θυμήθηκα έναν φιλαράκο , ανάπηρο της Αντίστασης . Είχαμε γνωριστεί σε ένα συλλαλητήριο που είχαμε κρυφτεί στην ίδια πόρτα για να αποφύγουμε τα αέρια. Τον ρώτησα γιατί κατεβαίνει με ένα πόδι την στιγμή που εμείς έχουμε δύο και πάλι δεν μπορούμε να της γλυτώσουμε .’’ Έχω υποχρέωση στους νεκρούς ‘’, μου είπε ‘’ Οι καλύτεροι από εμάς , φίλε , χαθήκανε , γιατί ήταν ο μόνος τρόπος να μας πείσουνε . Διαφορετικά όλοι θα κοιμόμαστε με τα τσαρούχια. Αισθάνθηκα λίγο ένοχος για την κακοκεφία μου . Γίνομαι ένας μικρός αλαζόνας.

Αυτό το κελί μου αξίζει είπα……. 

Άραγε αξίζει εμείς οι μεγαλύτεροι να βαράμε τους νέους μπούνια στο κεφάλι γιατί δεν φοράνε μάσκα…

Αξίζει εμείς οι μεγαλύτεροι να  μην επιτρέπουμε τους νέους να ζήσουν να χαρούν και να ερωτευτούν.

Αξίζει εμείς οι μεγαλύτεροι να παραδίδουμε  την χώρα μας στα χέρια των νεοφιλελεύθερων τοκογλύφων και της γερμανικής κυριαρχίας της ευρωπαϊκής ένωσης και να ζητούμε από τους νέους να υπερασπιστούν πατρίδα.

Αξίζει εμείς οι μεγαλύτεροι να πειθαρχούμε στην μασκούλα που επιβάλλουν οι συνετοί πατερούληδες , αυτοι που σε συνεργασία με τους παγκόσμιους τοκογλύφους , συγνώμη θεσμούς ήθελα να πω , υπέβαλλαν τα  μνημόνια και την οικονομική καταδίκη της χώρα διαλύοντας έτσι όλες τις κοινωνικές δομές  , μας κουνάνε τώρα και το δάκτυλο και άκουσον άκουσον μας λένε και με αυστηρό ύφος μάλιστα  ,  ότι η φοράμε μάσκα η σας τα κλείνουμε όλα , ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε πλατείες και άνω των εννέα ατόμων .  

Αξίζει πραγματικά να είσαι νέος ….

Αξίζει με τόσο γύψο σε αυτή την χώρα ….

Αξίζει….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου