Η λίστα ιστολογίων μου

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Με την εν λόγω απόφασή του, το  Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και ο Γερμανός νομοθέτης παραβίασαν το Σύνταγμα με την ελλιπή εποπτεία που άσκησαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα της Τράπεζας περί αγοράς κρατικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές (πρόγραμμα PSPP).
Το εν λόγω δικαστήριο μάλιστα, αποφάνθηκε ότι δεν δεσμεύεται από την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ) της 8ης Δεκεμβρίου 2018 στην υπόθεση C- 493/17 Weiss κλπ. (ECLI:EU:C:2018:1000) -η οποία, σημειωτέον, εκδόθηκε κατόπιν προδικαστικής παραπομπής που είχε υποβάλει το ίδιο το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο και αφορούσε το ίδιο αντικείμενο-, καθώς έκρινε ότι το ΔΕΕ δεν προέβη σε ορθή εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας κατά τη νομική ερμηνεία που παρείχε με την απόφασή του, επικυρώνοντας μία πρακτική της ΕΚΤ η οποία βρίσκεται “προφανώς εκτός” των εξουσιών της.
Τι σημαίνει αυτό ότι το κάθε εθνικό δικαστήριο είναι ανώτερο από το ευρωπαϊκό.
Διότι δεν πρέπει να καταλύεται η εθνική κυριαρχία της κάθε ευρωπαϊκής χώρας.

Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έως το φθινόπωρο του 2017, δηλώνει ότι «είναι γνωστό ότι ως υπουργός Οικονομικών δεν συμφωνούσα πάντα με τις αποφάσεις της ΕΚΤ - με όλο τον σεβασμό στην ανεξαρτησία της». «Ανεξάρτητοι θεσμοί, οι οποίοι δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση και έλεγχο, πρέπει να περιορίζονται αυστηρά στο πλαίσιο της εντολής τους και δεν επιτρέπεται να την ερμηνεύουν διασταλτικά. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν είναι λοιπόν τόσο εύκολο να καταρριφθεί», τονίζει, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι επίσης δύσκολο όταν το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπορεί να αναγνωρίσει ως δεσμευτική μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου